Saateks - Preface

MUUD TOIDUD

Christina Warg. Katharina Fehre. Lyda Panck. Esimesed eestikeelsed kokaraamatud.
Kokaraamatu asemikud maarahvale. 18. saj lõpp - 19. saj 80ndad aastad
Kokaraamatud maarahvale. Esimesed eesti autorid. 19. saj viimane veerand
Jaan Koor. 19. saj lõpp - 20. saj algus
Kahekümnenda saj alguse kokaraamatud 1910-1917
Adeline Tannbaum. 20. saj I pool
Therese Vitismann. Hilda Ottenson. Elisabeth Sild. Olga Kesk.
20. saj 20-30ndad aastad
Teisi Eesti Vabariigi aegseid kokaraamatuid
Kodumajanduskalendrid ja
-ajakirjad

Joogid | Koogid
Hoidised | Taimetoidud
Kalatoidud | Muud toidud
Retseptid

Näitusel eksponeeritavad toidunõud on pärit Eesti Ajaloomuuseumist, Eesti Vabaõhumuuseumist ja erakogudest

NB! Kõik tekstis olevad illustratsioonid avanevad neile klikates suurematena.

Kartovli kokk ehk õpetus, kuda kartovlidest 125 rooga valmistada võib : Üks kasuline köögiraamat Eesti neidudele ja perenaistele / Kirjutanud neiu Helena. Rakvere, 1893. 95, [1] lk. 7000 eks.
Esimese eestikeelse kartulitoitude raamatu trükiarv oli oma aja kohta väga suur. Raamat äratas huvi, ajakirjanduses ilmusid tutvustused. 125 roa hulgas on muu seas viit sorti kartulisalateid, esindatud on kartulitort, -kringel, -sepik ja -leib ning isegi piparkoogilaadsed “Jõulupuu koogid”.


Magusad söögid, moosid ja sahvtid : Eesti pere-emadele ja neidudele : Selles raamatus on 1001 õpetust, kudas kõiksuguseid magusaid suppisid, kookisid, tortisid, pudingid, magusaid sültisid, kreemisid, külmetanud magusaid söökisid, saiasid, leibasid, sahvtisid, magusaid jookisid ning veel palju teisa magusaid roogasid tuleb valmistada / Kokku seadnud Jaan Koor. Tallinn : G. Pihlakas, [1904}. 399, [1] lk. 2000 eks.
Esimene eestikeelne nii mahukas ainult magustoitude retseptiraamat, kus on koguni 23 osa. Magusate suppide all on mitut sorti õllesuppe, tutvustatud on taignaliike, pärmiküpsetisi, glasuuride tegemist. Raamatust leiab mitmet sorti sharlotte, kohupiima pascha, külmetanud kreemi (plompier), magusa süldi wärsketest roosidest jpm.

Kuidas valmistada maitsvaid ja toitvaid toite makaronidest : Mõningaid juhtnööre makaronide tarvitamiseks Tallinna Linna Naiskutsekoolilt / [eessõna: A. Kessler]. [Tallinn : Tallinna Linna Naiskutsekool], 1930. 24 lk.

Kartuli õpperaamat : Kuidas kartuli abil meie toitlusolusid parandada ja täiendada / [toimetanud. J. Ploompuu]. Tallinn, J. Ploompuu, 1931. 32 lk.

Kodune vorstivalmistamise õpetus. Tartu, 1933. [8] lk.

Pagland, Hilda
Liha alalhoid, kasutamine ja vorstide valmistamine.
Tallinn : Eesti Maanaiste Keskselts, 1933. 23, [1] lk. : ill., ill. kaas. (Perenaise kirjavara ; nr. 1).

Rõuk, Aari
100 toitu õunast. Tallinn : Agronoom, 1938. (Aiandus-mesinduslikud nõuanded; nr. 3). 56 lk. : fot., ill. kaas.

Piimatoite. Tallinn, 1939. [8] lk.

Eesti Rahvusraamatukogu 2007
Näituse koostasid Urve Sildre ja Helle Remmelt. Näitusega kaasnevad Jaana Kooli kujundatud trükikataloog ja kalender. Virtuaalnäituse koostas Urve Sildre, kujundas Andrus Igalaan.