Saateks - Preface

Teisi Eesti Vabariigi aegseid kokaraamatuid

Christina Warg. Katharina Fehre. Lyda Panck. Esimesed eestikeelsed kokaraamatud.
Kokaraamatu asemikud maarahvale. 18. saj lõpp - 19. saj 80ndad aastad
Kokaraamatud maarahvale. Esimesed eesti autorid. 19. saj viimane veerand
Jaan Koor. 19. saj lõpp - 20. saj algus
Kahekümnenda saj alguse kokaraamatud 1910-1917
Adeline Tannbaum. 20. saj I pool
Therese Vitismann. Hilda Ottenson. Elisabeth Sild. Olga Kesk.
20. saj 20-30ndad aastad
Teisi Eesti Vabariigi aegseid kokaraamatuid
Kodumajanduskalendrid ja
-ajakirjad

Joogid | Koogid
Hoidised | Taimetoidud
Kalatoidud | Muud toidud
Retseptid

Näitusel eksponeeritavad toidunõud on pärit Eesti Ajaloomuuseumist, Eesti Vabaõhumuuseumist ja erakogudest

NB! Kõik tekstis olevad illustratsioonid avanevad neile klikates suurematena.

Donner, Signe
Daani kokaraamat. Tartu : Noor-Eesti, 1923. XV, 137, [2] lk. : ill. 5000 eks.
2. täiend. tr. 1926, sellest ilm. faksiimiletr. 2005. Raamat sisaldab ka faksiimiletrükki väljaandest: Perenaiste juht (1926).

Perenaiste juht : Mida iga perenaine toiduainetest, toitudest ja toiduvalmistamisest teadma peab. Tartu : Noor-Eesti, 1926. 80 lk. : ill.
Faksiimiletr.: 2005 rmt-s: Daani kokaraamat.

Põld-Riives, Marta
Taimetoidud. 2. suurend. tr. Tallinn : Eesti Põllumeeste Keskselts, 1926. 171 lk.
1. tr. 1916 ilm. pealk.all: Taimetoidu kursus; 3. tr. 1930, sellest ilm. faksiimiletr: 1993.
Läätse küpsis

Kokakunst sõnas, pildis ja filmis : Tarviline juht perenaistele. 1000 maitseva toidu kokkuseadet ja hulk väärtuslikke ning tulusaid näpunäiteid ja juhatusi maitsva toidu valmistamiseks kui ka nägusaks serveerimiseks 284 selgitava pildi ja filmiga / [kaas: G. Mamberg]. Tallinn : Elu, 1927. 340, [10] lk. : ill., fot.



Oskar, Karl
Kalatoitude valmistamise käsiraamat. Tallinn, 1927. 61, [3] lk.

Oskar, Karl
Odavate ja maitsvate kalatoitude valmistamise õpetus / E. Webermani eessõna ja soovitusega. Keila : Üleriigilise Kalanädala Peakomitee, 1927. 16 lk. : ill.

Sover, R.
Tortide ja kookide valmistamise käsiraamat / kokkuseadnud R. Sover. Nõmme, 1928. 31 lk.

Горожанская, Мария Викторовна
Краткий курс кулинарнаго искусства / Вып. 1. Нарва, 1930. 41, [4] с.
Kordustr. 1. osast: 1991.
Kodumajanduskursuste juhendaja Maria Gorožanskaja 1930. aastal Narvas kolmes osas ilmunud kokaraamat. Esimene osa sisaldab lihtsaid suppe, praade, küpsetisi. Teine osa (lihavõtteroad) ja kolmas osa (hoidised) Eesti Rahvusraamatukogus puuduvad.

Kuidas valmistada maitsvaid ja toitvaid toite makaronidest : Mõningaid juhtnööre makaronide tarvitamiseks Tallinna Linna Naiskutsekoolilt / [eessõna: A. Kessler]. [Tallinn : Tallinna Linna Naiskutsekool], 1930. 24 lk.

Küpsetusraamat Royal / Royal Baking Powder Co, New York, U.S.A. [New York] : Royal Baking Powder Co., cop. 1930. 20 lk.

Sossi, Hans
Jookide valmistamine kodusel teel : Käsiraamat perenaistele ja koolidele juhatusega rohkem kui 100 maitsva joogi valmistamiseks / Mag. chem. Ants Sossi ; [kaane ill. R. Kivit]. Tartu : Eesti Karskusliit, 1930. 76 lk. : ill.
Faksiimiletr. 1992, ümbertr. 2002.
Tartu ülikooli keemiamagistri Hans Sossi (1892-1975) töö sisaldab retsepte mittealkohoolsete ehk karskete jookide valmistamiseks, siin on Haigemajakali, Sidrunikali, Pärnaõiebool, Kasemahlašampanja, Hiinaseenejook jpm.

Kartuli õpperaamat : Kuidas kartuli abil meie toitlusolusid parandada ja täiendada / [toimetanud. J. Ploompuu]. Tallinn, J. Ploompuu, 1931. 32 lk.

Kalatoidud. Tallinn : Eesti Kalameeste Ühingute Keskliit, 1933. 23, [1] lk. : ill. kaas.

Kodune vorstivalmistamise õpetus. Tartu, 1933. [8] lk.

Kreenholmi Naisseltsi keedukursustel läbivõetud toiduretsepte. [Narva : Kreenholmi Naisselts, 1933. 15, [1] lk.

Pagland, Hilda
Liha alalhoid, kasutamine ja vorstide valmistamine. Tallinn : Eesti Maanaiste Keskselts, 1933. 23, [1] lk. : ill., ill. kaas. (Perenaise kirjavara ; nr. 1).

Perenaise leksikon : Kodude teatmeraamat : seletusi ja nõuandeid: majapidamises, tervishoius, kasvatuses, kommetes, haridusküsimusis, kokakunstis, iluravis, õigusküsimusis, kodukultuuris, majandusküsimusis, rõivastumises, riidetundmises, kodutehnikas, toalilledekasvatuses, aiatöös jne. / Ellen Peters, Joh. Viburg, E. Gepeson. Tallinn : Raamat, 1933-1935. 16 vihikut (1350 veergu) : ill., fot. - Sisus ka: Toitude ja jookide leksikon. 
2. ja 3. tr. kohta andm. puuduvad, 4. tr. 1936.

Pärtma, Johann
Kodune liköörivalmistamine : Juhatused, kuidas lihtsalt ja odavalt valmistada omatarvituseks maitsvaid konjakeid, napse, kristalle ja likööre / J. Pertma. Viljandi : J. Pertma, [1933]. 64. lk.: ill. kaas.
2. tr. 1936.

Tervislikud toidud : Tarvilik tervetele ja haigetele. Viljandi : Tervishoid, 1933. 88 lk. : ill. kaas.

25 retsepti kokkuhoidjale perenaisele. [Tallinn] : Extraktor, 1936. 17, [3] lk.

Perekonna leksikon : Kodude teatmeraamat : praktiliste teadmiste entsüklopeedia : seletusi ja nõuandeid: tervishoius, kasvatuses, kombeis, õigusküsimusis, kaubatundmises, haridusküsimusis, majapidamises, riidetundmises, kodukultuuris, tulundusküsimusis, kokakunstis, kodutehnikas, iluravis, rõivastumises, toitlusteadmises, käsitöös, toalillekasvatuses, aiatöös jne. 5. tr. 1936. [3], 1344 veergu : ill., fot. - Sisus ka: Toitude ja jookide leksikon.
1. tr. 1933-1935, ilm. pealk. all.: Perenaise leksikon; 6.  ja 7. tr. 1937.

Pärtma, Johann
Kodune veini- ja liköörivalmistamine. [Viljandi] : J. Pärtma, 1936. 56, 64 lk. : ill. kaas. - Sisus ka : Kodune liköörivalmistamine.

Lepik, Lilli
Hoidised. Tartu : Loodus, 1937. 56 lk. : ill., ill. kaas.
- Äratr.: Tegeliku aianduse ja mesinduse käsiraamat.

Rõuk, Aari
100 toitu õunast.Tallinn : Agronoom, 1938. (Aiandus-mesinduslikud nõuanded; nr. 3). 56 lk. : fot., ill. kaas.

Käsiraamat aia-, metsasaaduste ja mitmesuguste toiduainete säilitamiseks “Reform” õhukindlates purkides. Tallinn : Joh. Lorup’i klaasivabrik, 1939. 16 lk. : ill.

Lepp, Alfred Elmar
Toortaimetoitlaste toitude valmistamisõpetus. Tartu, 1939. 91 lk. : ill. kaas.
2. tr. 1939, faksiimiletr. 1992, ümbertr. 1994.
Alfred Lepp (1900-1984) rõhutas oma raamatus toortaimetoitluse võimalikkust põhjamaal ja vajadust toortoidu komponente niimoodi segada, et need vastikustunde asemel naudingut pakuksid. Tartu ülikoolis pastoriks õppinud, hiljem Võrumaale kodukülla Mõnistesse naasnud A. Lepp sõi põhimõttelise taimetoitlasena ainult keetmata toitu: võrseid, jahukörte, idandeid, pähkleid, puuvilju jm.
Jõuleib

Pabson, Valter
Mida peab sööma? Tallinn : Rahvaülikool, 1939. 152 lk. : ill., ill. kaas. - Sisus ka: Toitumise põhireeglid / H. Hendel. Loomulikud toidud / R. Vinkler.

Piimatoite. Tallinn, 1939. [8] lk.

Purres, Erna
100 räimetoitu / Valimiku koostanud Erna Purres. Tallinn : Kalanduskoda, 1939. 53 lk. (Kalanduskoja väljaanne ; nr. 6).

Padernik, Karin.
Köögiviljatoidud. Tallinn : Nats. “Agronoom”, 1940. 95 lk. : ill., ill. kaas. (Aiandus-mesinduslikud nõuanded ; nr. 6).
2. muudetud tr. 1943.

Ots-Undre, Salme
Väike perenaine
. 1. / [ kaas ja ill. R. Kivit]. Tallinn : Kodutütarde Keskjuhatus, 1940. 56 lk. : ill., ill. kaas.

Eesti Rahvusraamatukogu 2007
Näituse koostasid Urve Sildre ja Helle Remmelt. Näitusega kaasnevad Jaana Kooli kujundatud trükikataloog ja kalender. Virtuaalnäituse koostas Urve Sildre, kujundas Andrus Igalaan.